Jadrová inflácia v Japonsku sa zrýchlila na viac než 41-ročné maximum

24.03.2023 Celý región

Tokio 24. marca (TASR) - Inflácia v Japonsku sa vo februári spomalila z predchádzajúceho 41-ročného maxima a spomalenie zaznamenala aj čiastočná jadrová inflácia očistená iba o ceny čerstvých potravín. Avšak jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny potravín a ani ropných produktov, zrýchlila na najvyššiu úroveň za viac než 41 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Celková medziročná inflácia v Japonsku dosiahla vo februári 3,3 %. V porovnaní s vývojom v januári sa tak výrazne spomalila, keď v prvom mesiaci roka dosiahla 4,3 %, čo bola najvyššia miera inflácie v krajine za 41 rokov.

Zmiernila sa aj čiastočná jadrová inflácia (core inflation), ktorá nezahrnuje ceny čerstvých potravín, zahrnuje však ceny ropných produktov. Tá dosiahla vo februári 3,1 %, zatiaľ čo v januári predstavovala 4,2 %, čo bolo rovnako 41-ročné maximum, ako v prípade celkovej inflácie.

Nepriaznivou správou pre japonskú vládu je však jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny čerstvých potravín ani ropných produktov a poukazuje tak na zvyšovanie cien v dôsledku dopytu na trhu. Takzvaná core-core inflation zrýchlila vo februári na 3,5 % z januárovej úrovne 3,2 %. Dosiahla tak najvyššiu hodnotu od januára 1982. Pre japonskú centrálnu banku tak vyvstáva otázka, či táto jadrová inflácia povedie k trvalejšiemu rastu cien v dôsledku stabilného dopytu, alebo spotrebu oslabí a zbrzdí krehké zotavovanie ekonomiky.
 

Vyberte región

mark